Etisk Utvinning- Etisk Handel

Etikk og miljø er kjerneverdier i Stille Vann Skvulp. Alle ledd i min egen smykkeproduksjon veies opp mot en rekke etiske og miljømessige vurderinger. Vi mennesker liker å pynte oss, så da kan man jo like gjerne gjøre det på en fornuftig måte. 

I denne artikkelen ønsker jeg å dele hvilke etiske verdier jeg streber etter og hvordan jeg jobber for å prøve å etterleve dem. Vi er på ingen måte perfekte, men jobber alltid med å bli bedre. 

 

Utvinning av smykkestener og metaller

Det er en kjent sak at det foregår mye uetisk arbeid i edelsten- og metallutvinningsbransjen. Ved handel med rådiamanter er det etablert den såkalte KIMBERLY prosessen som sikrer opprinnelse av diamanten for å hindre handel som finansierer konflikter. Det finnes desverre ingen tilsvarende prosess for fargede smykkestener. 

Heldigvis blomstrer det frem en ny generasjon som er opptatt av hvor varene kommer fra og hvor etikk og miljø er viktige faktorer når det skal foretas innkjøp. Dette går ikke ubemerket hen, og i mangel på sertifiseringsmetoder kan enhver deklarere at deres smykkestener er etisk utvunnet. Dette byr på utfordinger for oss smykkemakere som skal pøve å finne etiske råvarer.

Hva ligger egentlig i begrepet "etisk utvinning"? Det er en lang rekke forhold å ta stilling til når det gjelder utvinning av smykkestener og metaller. Først og fremst arbeidsforhold som sikkerhetsutstyr for gruvearbeidere, stenslipere og metallutvinnere, rettferdig betaling for arbeid, tilgang til helsehjelp, tilstrekkelig ventilasjon under arbeid, barnearbeid og tvangsarbeid, bare for å nevne noe.

Metall- og edelsten-utvinning kan ha store konsekvenser for lokalmiljø når det skal etableres tilgang til gruver og dagbrudd. Eksempler på inngripen i naturen er  avskoging, tørrlegging av dammer og forurensning av bekker. 

 

Hvem skal man handle fra? Et etisk dilemma i seg selv

Det er lett å velge å handle smykkestener fra industriland. Man kan få en falsk følelse av at alt har gått rett for seg i alle ledd, men det er ikke nødvendigvis sannheten. Det er viktig å gjøre litt detektivarbeid også hos disse leverandørene for å finne ut hvordan de prioriterer etikk mot profitt.

Mange gruver i fattige land er små og drevet av lokalsamfunn eller familier, og disse menneskene livnærer seg ved å selge mineralene de utvinner. Ved å handle direkte fra utvinnere kan man tilby disse menneskene en rettferdig pris for arbeidet. Verdien på edelstener øker betraktelig når stenen er slipt. Det er ideelt å handle stener som er slipt av de samme menneskene som graver dem frem, da de kan ta langt høyere pris for slipte edelstener enn for råsten. 

For meg handler det ikke om å få billigst mulig råvarer, jeg vil heller vite at de som henter ut varene fra naturen får en rettferdig andel av pengene jeg betaler, rett og slett "fair trade".

 

Løsningen?

I mangel på bedre alternativ benytter jeg en rekke leverandører for ulike mineraler. Her er noen eksempler på leverandører jeg handler fra:

  • "Mineraljegere". Ildsjeler som reiser verden rundt og graver, hakker, sikter og plukker mineralene med sine egene hender. Når jeg handler av mineraljegere er jeg trygg på at arbeidet er utført frivillig, og får muligheten til å fortelle deg nøyaktig hvilken gruve dine smykkestener kommer fra, og hvilken behandling de har fått.
  • Kjøp direkte fra utvinner eller sliperi. Jeg ser etter de som er villige til å dele bilder og informasjon fra prosessen, og stiller spørsmål om arbeidsforhold. Jeg kan ikke være sikker på ærlige svar, men det er så langt jeg kommer uten å reise dit selv.
  • Forhandlere som er like opptatt av etisk utvunnede mineraler som jeg er. Både de som gjør så godt de kan (som meg) og de som har kommet så langt at de har etablert et solid utvalg av etisk utvunnede mineraler. 
  • Handel direkte fra gruver i industriland. Jeg kjøper turkis fra USA og Mexico og opaler fra Australia. Her handler jeg fra familieeide bedrifter som er lidenskapelig opptatte av mineralene sine.
  • Gjenbruk. Jeg demonterer smykkestener fra smykker og bruker de i nye smykker. Metallet sendes til raffineri for omsmelting. Når jeg har benyttet gjenbrukte stener vil jeg alltid opplyse og dette, og håper du setterpris på å gi nytt liv til en vakker krystall.

 

Jeg jobber kontinuerlig med å finne etiske leverandører, og tar med glede imot alle anbefalinger.